על פי רוב כאשר אנחנו שומעים את המושג ‘שמאי מקרקעין’ הוא מוזכר בהקשר למחיר של קרקע בעולם הנדל”ן. אך חשוב לדעת כי לא רק מחיר הנכס הוא הנושא המרכזי הנידון כאשר אנחנו באים להתעסק עם נדל”ן. ישנם עוד נושאים חשובים שאנחנו אמורים לבדוק כאשר אנחנו רוצים לבצע עסקת נדל”ן הכוללת קנייה או מכירה. כמו לדוגמא – היבטי מיסוי, מצב תכנוני, מצב קנייני ועוד.

חוות הדעת של שמאי מקרקעין כוללת למעשה את ההתייחסות לכל אלו.

מי יכול להיות שמאי מקרקעין?

על פי חוק שמאי מקרקעין (שנת תשס”א – 2001) מוגדר שמאי מקרקעין – מי שרשום בפנקס.

על פי חוק, הכשירות להירשם בפנקס מחייב בתואר מוכר שניתן על ידי מוסד להשכלה גבוהה. זה כולל לכל הפחות תואר ראשון. מלבד זאת אמור השמאי לעבור את כל הבחינות אשר נערכות על ידי מועצת השמאים וכן לסיים סטאז’ – תקופת התמחות.

מתי צריך חוות דעת שמאית?

לפני ביצוע של כל עסקת מקרקעין, חשוב לקבל חוות דעת שמאית. בין אם אנחנו רוצים לקנות או למכור נכס ובין אם מדובר בשכירות או בהשכרת נכס.

בית - שמאי מקרקעין

בדיקה זו תסייע לנו לבדוק האם המחיר שאנחנו נדרשים לשלם או לחילופין, המחיר שאנחנו דורשים לקבל, הינו מחיר הוגן. מחיר שאינו נמוך מידי מצד אחד אך הוא גם אינו מופקע מצד שני.

מחיר שאינו הוגן, עשוי להרתיע את השוק ולא יהיו דורשים לנכס המוצע.

שומת מקרקעין – מה היא כוללת?

ברור לכולנו כי כל נכס מקרקעין אינו עומד בפני עצמו. הסביבה וכל האזור משליכים אף הם על איכות הנכס ועל הערך שלו בפועל.

שומת מקרקעין כולל את –

  • בדיקת הסביבה של הנכס – מה מצב הגמר של הנכס. מהי רמת התחזוקה שלו, האם הוא תואם לסביבה, האם הוא דורש שיפוץ וכדומה.
  • בדיקה משפטית – שמאי מקרקעין בודק את כל הנושא המשפטי של הנכס. כמו – האם מדובר בנכס שהוא בבעלות פרטית, האם הקרקע מנוהלת על ידי השרות למקרקעי ישראל וקיימת חכירה? הוא בודק מי הם הבעלים של הנכס והאם יש עליו שעבודים, הערות אזהרה וכדומה.