אתם בטח לא מרגישים את זה, אבל האור הפלורסנטי המותקן בתקרה יכול להכניס אתכם למתח גבוה. חוץ מזה, לא סתם אתם מרגישים נינוחים כשאתם יושבים ליד מנורת השולחן בסלון שמקרינה אור ׳חם׳. רוצים לגלות למה? המשיכו לקרוא!
בין אם מדובר בתאורה שנועדה להשלים מטבח יוקרתי או ליצור חדר שינה מעוצב, תאורה נכונה בבית חשובה מסיבות פרקטיות שונות, למשל כדי למנוע תקלה בעת הבישול או קטסטרופה בזמן האיפור. עם זאת, יותר ויותר מחקרים מראים שסוגי האור הנכונים חיוניים גם לרווחה של האדם.
לפי המומחים, לתאורה יש השפעה משמעותית על המצב הפסיכולוגי של בני האדם ועל האופן שבו הם חושבים ומתנהגים. אנשים זקוקים לאור ששומר על תפקוד טוב יותר של המוח והגוף שלהם.
חשיפה לאור טבעי ולסוגים מסוימים של תאורה מלאכותית, עוזרת לגוף לשמור על השעון הפנימי המווסת מספר תפקודי מפתח, כמו:
- דפוסי שינה וערות
- שחרור הורמונים
- לחץ דם
- תנודות בטמפרטורת הגוף
אחד המחקרים מצא שגישה לאור יום בתוך הבית, עוזרת להירדם מהר יותר בלילה ומעניקה תחושה רבה יותר של חיוניות במהלך היום. מחקר אחר הגיע למסקנה שאור טבעי בכול אחד מחללי הבית, משפר את הרווחה הרגשית.
כלומר, מקור התאורה הביתית והאיכויות שלה משפיעים על היבטים שונים הקשורים למצב הנפשי שלנו, כמו מידת העצבנות או הפרודוקטיביות שלנו.
הנה כמה אסטרטגיות שצריך לקחת בחשבון בעת תכנון התאורה הביתית.
לנצל את האור הטבעי
אור טבעי נחשב לתרופת קסם המשפרת את מצב הרוח, את הביצועים המנטליים ואת היכולת להסתדר עם אחרים. מחסור באור מקשה על העיניים ומוביל למתח ולעייפות.
להשתמש בנורות בספקטרום מלא
אם הבית לא נהנה מאור טבעי מספיק, תוכלו להשתמש בנורות בספקטרום מלא כדי להשיג את הרמה האידיאלית של בהירות שמציע אור יום. נורות אלה משכפלות את אור השמש הטבעי והן זמינות בצורות נראות ובלתי נראות של אור, כמו אינפרה אדום ואולטרה סגול. לנורות בספקטרום מלא יש אפקט המחקה אור יום וגורם להפחתת המתח ולהגברת הערנות.
על ׳טמפרטורות׳ הנורות המפיקות אור מלאכותי
בחלל המואר בגופי תאורה מלאכותיים, מומלץ להשתמש בנורות המציעות ׳טמפרטורות׳ שונות של אור בשעות היום השונות. למשל:
- להשתמש באור ׳קר׳ הנע בין גווני כחול ללבן – שימריץ ויעזור להתרכז בעבודה, בשעות הבוקר והצוהריים. במקרה זה, מומלץ שהתאורה תהיה עילית.
- להשתמש באור ׳חם׳ הנע בין גווני צהוב לכתום – שיטפח רגיעה וחשיבה יצירתית, בשעות אחה״צ או הערב. במקרה זה, מומלץ להשתמש בגופי תאורה נמוכים יותר, כמו מנורת שולחן או מנורת רצפה.
לבסוף, כדי לחקות את אור השמש השוקעת, השתמשו בדימרים שיאפשרו להנמיך את עוצמת האור בהדרגה. ישיבה בלילה מתחת לאור בהיר יכולה לדכא את שחרור המלטונין ובכך להקשות על ההירדמות. קחו בחשבון שגם החשיפה לאור הכחלחל שמפיצים המכשירים האלקטרוניים שלכם, מקשה עליכם להירדם.
נכתב בשיתוף >> https://modulnova.co.il/